onsdag 25 juni 2008

Ett smultronställe


Ett smultronställe värt att besöka med en picknickkorg är Norns bruk. Det är en idyll där man kan känna historiska vingslag av fordom järnhantering.

Genom att det fanns malm, vattenkraft och stora skogstillgångar fick Lars Larsson och Simon Nilsson år 1613 Gustav den andre Adolfs tillstånd att röja varsitt torp på kronans mark. De byggde tillsammans med Bagge-Jöran, en köpman från Säter, en hytta och hammare i ån mellan sjöarna Stora Norn och Stora Sundsjön. Hyttan och hammaren byggdes vid Hult och stod färdig 1628. Vid 1600 talets mitt fanns i Norn gruvor, hytta samt 4 hammare. Befolkningen uppgick till cirka 100 personer. Norns Bruk var på 1800-talet Hedemoras största industri med 270 personer mantalsskrivna vid bruket.
Här bodde min gammelfarmor och gammelfarfar.
I den här ladugården hade de sina kor.

På Norns bruk framställdes tackjärn och stångjärn. Som mest producerades cirka 3300 ton tackjärn per år. Alla transporter skedde vid denna tid med hästfordon. Detta blev tidsödande och till höga kostnader. 1916 blåstes hyttan ned för alltid och Norns industriepok var till ända. Norn med omkringliggande skogar köptes 1966 av Stora Kopparbergs Bergslags A.B. (nuvarande Stora Enso), som år 2003 sålde bruket till det nybildade bolaget Norns Bruk A.B. Enligt riksantikvarieämbetet är Norn att betrakta som en miljö av riksintresse. Det blev hösten 2003 byggnadsminneförklarat. Restaurering av byggnaderna pågår.

I Norns skola gick min morfar 1922-1929. Det var då en 7-årig folkskola, på andra ställen i kommunen var folkskolan ännu 6-årig. Skolan byggdes 1856 och lades ned 1947. Idag är det ett skolmuseum.


Klockstapeln, byggd 1820, har två klockor från 1600-talet. Här är det spännande för barnen att klättra upp.

Mellan flyglarna från 1600-talet ligger det timrade och reverterade brukskapellet uppfört, 1759 som ersättning för ett kapell från 1640-talet och ombyggt 1830. Här lyser 200 stearinljus upp kyrkan på julottan. Vi är där varje år och jag har sjungit och spelat där sedan barnsben.


Fotot är lånat från http://www.nornsbruk.se/. Hyttan, en s.k. mulltimmerhydda ligger vid Stora Sundsjön. Hit kommer vi när vi åker båt till Norn. Det finns bord att duka upp picknicken på och grillplats nere vid sjön. Glass kan man köpa i Nornboa som var brukets kooperativa affär. Vissa dagar anordnas lite evenemang.
Du kör en bit till när du tror du kommit till vägs ände..... sedan är det bara att fortsätta. Ta alltså med en vägbeskrivning.
Kramelikram sjuklingen A

2 kommentarer:

Smultronstället sa...

Jaa det är såå vackert där...Vi har turen att få åka dit på bröllop i sommar..det ser jag fram emot.

Krya på dig!
Kram M

Nämnkarls sa...

Det du inte vet om Norn är inte värt att veta... Det är verkligen vacker där.

Krya på dig!
Kram A