torsdag 23 juli 2009

USA-resa

Lyckofröken har sommarlov från såväl skolan som bloggen, men jag gör en massa andra saker. Nu skall jag, med mitt längsta inlägg hittills, försöka visa vår resa till USA, den 14 juni till den 9 juli 2009.
14 juni flög vi ifrån ett regnigt Sverige med Delta till Atlanta, sedan från Atlanta till Raleigh i North Carolina.I Raleigh blev vi hämtade av vår värdar, familjen Stepp. De skjutasade oss hem till sig i universitetsstaden Greenwille. Vi blev omhädertagna på bästa sätt, de servade med mat, utflykter och trevligt sällskap. Här har Derek lagat jättegoda puddingar efter sin farmors recept, innan frukosten fick vi nybakade munkar.


Måndagen den 15/6 sov vi ut och därefter handlade vi bl.a. en amerikansk mobiltelefon. Här äter vi på Longhorn med vår värdfamilj Stella 10 månader, Derek och Heather.På eftermiddagen hade barnen övning inför Suzukikonserten på kvällen och därefter blev det ett party för alla i resgruppen med värdfamiljer på en veranda till ett jättefint Victorianskt hus.
Med på bilden är Olivia, 7 som spelar fiol, lillasyster Stella, Heather och Hilma.Här är "vårt" hus. Vi bodde i högra flygeln i tre rum och familjen bodde i den vänstra.Tisdagen den 16 juni åkte vi ett par timmar ut till Atlantkusten. Vädret var inte det bästa så vi åt mat på en seafood resturang och gick på aqvarium i hopp om att vädret skulle bli bättre. Innan vi åkte hem blev det dock ett snabbdopp för barnen.

På kvällen var vi bjudna på en "southern barbeque" hemma hos en gammal läkare vars barnbarn spelar Suzuki. I detta rum blev det lite låtspel och vi sjöng svenska sånger framåt kvällskvisten. Ett fantastiskt minne som påminner om när jag var i USA med mitt spelmanslag som 15 åring.


Onsdagen den 17 juni var det dags att packa ihop våra saker i familjens fina hus. På morgonen fick vi en privat guidning av University of east Carolinas arenor. Det var amerikansk fotboll, basket och baseboll och allt i Greenwill var präglat av pirater. Sedan skjutsade familjen oss till Smithfield, ett jättestort outletcenter, där Pamela Kelly m.fl. hämtade oss i vans och körde oss till Dunn. Kommunen hade satt upp "Welcome Soundgroup from Sweden" -skyltar.


När vi kom fram blev vi bjudna på förtäring i ett församlingshem, vi fick en informationspåse och fick träffa våra nya värdfamiljer. Barnen övade inför morgondagens konsert.

Torsdagen den 18 juni var vi på museum, Wal-Mart och badade i poolen. Vi var även på jättetrevliga Ron´s barn och åt barbeque där ett bluegrassband underhöll. På kvällen höll Suzukigrupperna en konsert i kyrkan.
Fredagen den 19 juni firade vi alla 50 svenskar med våra värdfamiljer midsommar på en gammal ransch "The Kelly farm" som var med i kriget mellan syd- och nordstaterna. Vi blev bjudna på helstekt gris med barbequetillbehör (bl.a. cole slow, makaroner i ostsås, potatis i dressing, gröna bönor) av kommunen. Här gör Pam, vars morfars far kom från Hedemora, och en till ordning efterrrätten inne i huset.
Lördagen den 20 juni åkte vi till Target i Raleigh på förmiddagen under tiden blev Lilla H bjuden på ett barnpoolparty. På eftermiddagen kom det en familj och badade med oss i "vår" pool och på kvällen var vi bjudna på ett grillparty hemma hos våra underbara värdar, familjen Godwin, tvärs mitt emot, på andra sidan gatan. De skötte om oss på bästa sätt, de kom med frukost och frukt och skjutsade oss till alla evenemang.
Här är huset som vi bodde i, gamla borgmästarens villa på 400 kvadratmeter, medan familjen var på semester i Mexiko.
På bakgården var poolen som vi använde flitigt.

Söndagen den 21 juni kom Pam och hämtade oss och skjutsade oss till Raleigh-Durhams flygplats. Vi flög till Las Vegas och bodde på Circus Circus.

Måndagen den 22 juni gick vi hela "the strip" som var en mil lång med massor av hotell med otroliga sevärdheter. På tornet längst upp på Las Vegas bouleward, eller the strip, är det åkattraktioner!
I "The Venetian" var Venedig uppbyggt inomhus. Där fanns kanaler med gondoler och Markusplatsen. Himlen är målad i taket.


Hotell i massor, här är "the Venetian" utifrån.
Vi gick till det blev mörkt på kvällen. Sista hotellet som vi var in i var Luxor, en pyramid i modern tappning. Sedan tog vi en taxi tillbaka till hotellet, då hade vi sett så många spelautomater så de stod oss upp i halsen.
Tisdagen den 23 juni hämtade vi ut husbilen på "Cruise America". Vi åkte och fyllde upp mat- och vattenförrådet och begav oss mot Williams över Coloradofloden


och Hoover dam.Vi tog en liten sväng på gamla anrika Route 66. Den finns bara kvar bitvis och då försöker de behålla den i 50-tals stil.Väl framme i Williams, som är den närmaste campingen till Grand Canyon, övernattade vi till


den 24 juni. Vi åkte ca 70 km och kom fram fantastiska Grand Canyon. Man kan inte fånga rymden, djupet och färgerna rättvist på bild. Det var en helt otrolig känsla att stå där vid kanten av detta enorma naturens verk.

Vi vandrade efter kanten och kom fram till ett ställe där indianer dansade och sålde hantverk.
Vi åkte vidare och följde lilla Coloradofloden norrut till

Page, en fin stad på höjden med utsikt över vatten och bergsformationer. Där var det fullt på campingen så vi sov med 15 andra ekipage utanför Wal-Mart.
Den 25 juni åkte vi till Glendale, vi valde att bada, tvätta och softa på campingen istället för att besöka Bruce Canyon nationalpark, vilket jag ångrar idag.


Fredagen den 26 juni åkte vi genom Zions nationalparkoch de fina bergbyarna ner till Barstow. Vi blev rekommenderade att inte köra över öknen med husbilen för vår säkerhets skull.
Lördagen den 27 juni åkte vi från Barstow, genom östra Californien, upp mot Yosemite nationalpark. Vi såg en natur som vi inte hade förväntat oss där, höga berg med snö och skidorter.


Vid Yosemite nationalpark var det dags att betala avgiften på 25 dollar för att passera.


Här var det mest skog. Vi kom upp på höga höjder med vidunderlig utsikt. Här åkte vi sedan ner och följde ån tills vi kom fram till campingen i Mariposa.

Där sov vi över till söndagen den 28 juni. Det här är en typisk amerikansk campingplats med en grill och bord, vatten, elkontakt och avlopp.

Utan en tanke på att det var Lars och min bröllopsdag fortsatte vi färden mot San Francisco och Petaluma. På vägen dit åkte vi över Oakland, San Francisco bay på Bay bridge, och vidare till Petaluma där vår camping låg.
Måndagen 29 juni följde vi med på en tur in till San Francisco. Vi åkte buss till Larkspur där vi gick på en färja. Sedan åkte vi med den in till Pier 1. Vi tog spårvagn in till Fisherman´s warf, promenerade uppför gatorna till "the crookidest street" uppför den och mot China town för att ta

Cabel car tillbaka till Fisherman´s warf.


Där åt vi middag och sedan tog vi en promenad utmed pirerna, tittade på Alcatraz


trafiken, de kuperade gatorna och


sjölejonen på pier 39.innan det var dags att att lämna San Francisco med färjan.


Tisdagen den 30 juni åkte vi över Golden Gate bron och genom San Fransisco söder ut och kom så småningom på highway 1.


Där bjöds vi på magnefik utsikt över Stilla havet! Vi stannade och övernattade i Santa Cruz
och fortsatte den 1 juli till Los Angeles.

Torsdagen den 2 juli och fredagen den 3 juli tillbringade vi på magiska Disneyland.


Dagarna avslutades med ett rejält fyrverkeri, över Törnrosas slott, med musik specialkomponerad inför 4 juli.


Vår camping, Anaheim RVpark, låg endast en mile från parken så vi fick se Disneylands fyrverkeri 6 gånger.
Den 4 juli var vi på campingen och badade i poolen, tvättade kläder och handlade. På kvällen blev vi bjudna på grillparty där vi firade deras nationaldag.
På söndagen den 5 juli åkte vi till Long beach, närmare bestämt Seal beach. Där framkom problemet med husbil, vi fick inte plats på en parkeringsficka och fick böter, solen stekte i blåsten, jag fick brännblåsor i pannan och vi hade sand överallt.
Måndagen den 6 juli åkte vi till Hollywood och


gick på Universal studios. Vi hade en fantastiskt rolig dag där bland åkattraktioner, stunt- och effektvisningar.


Tisdagen den 7 juli var det dags att lämna tillbaka husbilen och ta in på hotell. Vi såg på Michel Jacksons minnesprogram på TV som pågick i samma stad.Sedan åkte vi ut till Venice beach, åt en sista resturangmiddag


och strövade omkring i vimlet.

En fantastisk resa tog sitt slut här och nu lever vi på alla minnen. Det tar tid att smälta alla intryck och allt vi har fått varit med om. Vi är så otroligt tacksamma för allt!
Kram A

1 kommentar:

Erkers sa...

Vilken resa ni har gjort!Tänk vilka upplevelser!Det här kommer ni att minnas länge.Vi vet själva hur det var att komma till det stora landet i väster.

Vilket enastående jobb ni lagt ner för att dokumenterat allt detta.Tack för att vi fått följa er på resan!

Kramar från Gunnor med familj