söndag 26 oktober 2008

Härliga helgbestyr

Oj, vad trevligt vi hade det igår med A & H. Vi brukar ha ett landstema när vi träffas och igår stod Sverige på tur. Vi åt stek och sås med rotfruktsgaratäng och glass med varma blåbär till efterrätt. Dukningen gick i blått och gult med älgservetter.


Vi fick ett fint hjärta av plättar i luften med kruka. Tack gumman, du vet vad jag gillar!
H hade med sig en egen present... handsmidda spikar som han på dagen hade dragit ur en planka från renoveringsobjektet på Nämnkarls. Tack H, det var roligt att få, dessa ska vi hitta på något kul med.
Förra helgen gjorde jag en krans av mossan från stugan.
Kanelstången, kotten och äpplet köpte jag på Blomsterlandet.
Mamma fick den i födelsedagspresent och vi bakade blåbärspaj till hennes kalas.

Det var de roliga helgbestyren, nu väntar några mindre roliga som t.ex att plocka ihop studsmattan för vintern och rusta i huset för kommande arbetsvecka=rusch.
Ha det gott och ta vara på varje dag! Det är livet som går.
Kram A

fredag 24 oktober 2008

Det var som FN


Idag, på FN-dagen har vi vikt Japanska fredslyktor. Lyktorna brukar sättas ut på vatten för att hedra de 200 000 döda efter atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945. Mer än hälften av invånarna dog.
Imorgon är det lördag då kommer min roliga kompis A och hennes make på besök. Det blir kul det men innan dess väntar simskola, bad, handling, svampplockning, matlagning och en sväng om med dammsugaren och här jobbar maken över både nu ikväll och imorgon.
Var rädda om varandra och vår vackra värld!
Kram A

lördag 18 oktober 2008

Må bra och lyxa till det ibland!

Idag har jag haft en lyxdag tillsammans med kompis Å. Vi har varit på Pralins må-bra-dag i Falun. Där fick vi lyssna till en mycket kunnig Jan Boris Möller som berättade om matlagningskonsten och hur det hänger ihop. Här har man mycket att lära om temeratur, konsistens, smak, färg och form, ojoj. Vet ni om man kan gå någon kurs kanske? Linda Sahin berättade om hennes familjs tillsatsfria liv och Renée Voltaire yrade lite om sin matfilosofi. Dagen avslutades med en god hösttallrik med potatis och rotsaksgratäng och ett glas rött, mums. Det känns lyxigt att få gå på föreläsningar, träffa trevligt folk, äta gott och få en presentkasse med sig hem. I den var det en ELLE mattidning, musli, bröd och choklad.



I veckan var jag in till Majsans butik:


Jag köpte krokar att ha mina halsband på. När jag frågade maken om han hade sett att jag köpt en fin hängare sa han:
- Jag såg att du har köpt en hängare varpå jag upprepade visst var den fin?
- Hmm svarade han och svalde vattnet som han höll på att dricka.

Jag hittade två glaskulor med slipat mönster. Jag är verkligen svag för klart slipat glas....



formen får ju en att tänka lite på julen och tror ni inte att när Majsan plockade upp den här ljusgnuggisen bakom disken och visade så fick den också följa med hem.




Då var det väl lika bra att ändå fortsätta med julköret när jag hittade fyra små zinkskyltar till adventsljusstaken. De skall få ligga i skåpet till advent.




En vecka kvar innan vi ställer om klockan till vintertid, bäst att ladda ljusförrådet.
Glöm inte bort att unna er en stund av lyx i tillvaron, det är livet som går!
Kram A

söndag 12 oktober 2008

Farväl till sommaren

Vi har varit till sommarstugan och gjort klart för vintern, dragit upp båtarna, ställt in trädgårdsmöblerna, tagit
hem torrvaror och plockat mossa.




I affärer säljs "vitmossa" till adventsljusstakarna vid juletid. Detta är faktiskt ingen mossa utan i de flesta fall fönsterlav eller kanske någon annan renlav. Vitmossor är de vanligaste mossorna i våta miljöer och något helt annat.



Lavar absorberar fukt flera gånger sin egen vikt. Därför lade man torr fönsterlav mellan fönstren då man satte i innerfönster för att suga upp fukt och slippa imma på fönstren.

Med denna mörka bild säger vi farväl till stugan för i år. Men vi hoppas på en riktig vinter så vi kan gå över isen och göra en brasa av bråteshögen.
Imorgon börjar en ny arbetsvecka med nya möjligheter men en tung period för landets älgar som inte går säkra för jägarna i skogen.
Allt gott!
Kram A

söndag 5 oktober 2008

En lysande idé!

Har ni ljus som är krokiga? Då kan ni göra nya ljus av dem. Dessa har stått i en trådkorg på skänken i köket och träffats av sommarsolstrålarna. När jag försökte böja tillbaka dem gick de av. Det tog emot att kasta dem så jag kom på ett pyssel vi gjorde på teknikkursen på högskolan.




Jag gjorde ett litet hål i botten på plastmuggen, förde genom veken och satt fast den med teip. För att få veken i mitten satt jag fast den på en penna.



Sedan tog jag en konservburk i vattenbad och lade i bitar av ljusen.



När stearinet hade smällt hällde jag upp det i muggarna.



Vips hade jag nya ljus till lyktan. Det går åt en hel del så här års när man vill lysa upp i höstmörkret.
Det blev även lite höstpysslat på framsidan. I år vill jag ha bordet och en stol kvar framme. I korgen framför bordet ligger lillans stenskatt från Stollberget.


Så här såg ljuset ut nu några timmar senare när jag var ut och blåste ut det.

På teknikkursen tog vi gamla stumpar och gjorde randiga ljus. Kul och användbart pyssel!
Med hopp om en givande vecka!
Kram A